23.12.2017 г.

„Jingle Bells” на украински – с над 1,3 милиона гледания в YouTube


Видеото с известната коледна песен „Jingle Bells”, изпълнена на украински език от групата „Шпилясті кобзарі” този месец премина границата от 1 милион гледания на YouTube.
Това споделиха най-напред авторите на клипа на Facebook страницата на проекта Bandura Style: „Jingle Bells” на украински има вече над милион гледания в Youtube. Благодарим на всички, които гледаха и споделяха нашето видео! Щастливи сме, че новогодишната песен, в която звучи бандура, е видяна от толкова много хора.”
В новогодишния клип, публикуван през декември 2015 година, участват и шест бездомни кученца. Впоследствие всички те си намират дом.

„Докато продължаваха коледните празници, видеото бързо се разпространи из целия свят – в Канада, САЩ, Германия и в други страни, където живеят украинци. Радвам се, че осъществихме тази идея и успяхме не само да покажем как звучи този новогодишен хит на украински, но и да помогнем на бездомните кученца” – споделя Володимир Викарчук, един от участниците в групата „Шпилясті кобзарі”.

            

Украинският текст и идеята за видеото са дело на поетесата Оксана Боровец, която се занимава с популяризирането на украинския народен инструмент бандура.

Украинската група „Шпилясті кобзарі”, в която участват шестима колоритни бандуристи, е създадена през есента на 2010 г.  Всички участници в групата са завършили Висшето училище за кобзарско изкуство в гр. Стритив, Киевска област. Основател и лидер на групата е Ярослав Джус, който е завършил Киевския национален педагогически университет „М. Драгоманов” и е член на Украинския национален съюз на кобзарите. Целта му е да демонстрира на украинската и световната предимно младежка публика възможностите на бандурата като типичен украински народен инструмент. Той е автор на аранжимента на украинската версия на „Jingle Bells”.

 „Шпилясті кобзарі” създават оригинални композиции,
изпълняват кавъри на известни световни хитове, както и украински народни песни в съвременен аранжимент – предимно в стил „музикален шарж”. В тяхно изпълнение известните украински и световни хитове придобиват неочаквано ново звучене благодарение на уникалния звук на бандурата, както и на обаянието на самите изпълнители – винаги вдъхновени, позитивни и жизнерадостни.

Източник

Снимки: bandurastyle.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар